Sessie 1: muziek, 3 maart

Persbericht Leids Nieuwsblad, 2 maart 2016

Op 3 maart verdiepte ‘De Ziel van Leiden’ zich in de Leidse muziek. Leiden heeft veel soorten en maten muziek binnen haar stadsgrenzen. Maar wat is nu typische Leidse muziek? Bestaat deze wel en wat zijn de verhalen en de anekdotes daarachter? Muziekspecialisten uit diverse genres vertelden hun verhaal tijdens de sessie.

De bekende muzikale Leienaars kennen we allemaal: Armin van Buuren, Zangeres Zonder Naam, Rubberen Robbie, Barry Badpak, The Shorts, Wipneus en Pim, Wibi Soerjadi, Joop Stokkermans, Jochem Myjer en vele anderen. Maar wat zijn de verhalen van al die andere muziekspecialisten? Die hun ziel en zaligheid leggen in het levenslied, underground, koraalzang, blues, jazz, koor, fanfare, bigband of dj zijn. Zich inzetten voor evenementen als Werfpop, Jazzweek, Rapenburgconcert, Scratch Muziekdagen en Bluesfestival. Of er voor zorgen dat er optredens zijn in de stad, in buurthuis, café, theater, park of plein? Dat vertellen ze graag zelf.

De muziekspecialisten vertellen wat er zo bijzonder is aan de muziek waar zij voor staan. Wat de connectie is met Leiden en of hun muziek typisch Leids is. Er worden antwoorden gegeven over de achtergrond van deze muziek. Zijn er speciale Leidse liedjes die nog steeds worden gezongen? En is er Leidse muziek nationaal of internationaal bekend zonder dat dit algemeen bekend is bij Leienaars? Maar we willen ook weten waarom neef Jan piano speelt op vrijdag in de kroeg. En oma nog steeds met het koor druk is en optreedt. Of waarom buurmeisje Marieke zo blij wordt om met de fanfare mee te spelen op haar trompet, terwijl jij gek wordt van je broertje op zijn drumstel, zo vlak voor Werfpop. Jij staat toch ook mee te blèren met de reveille op 3 oktober! We willen graag weten hoe het komt dat er zoveel muziek binnen de Leidse stadsgrenzen is. Want het is wel duidelijk dat Leiden swingt van de muziek!